Op e Skille is in tjefte fan Utjouwerij BokmaTongersdei 16 Augustus 2018

 


Loop Rnom Mantgum smaakt naar meer


1 july 2015

.

De eerste editie van Rûnom Mantgum, die afgelopen zondag  28 juni werd gehouden, trok 224 deelnemers. Met dit aantal was de organisatie dik tevreden. De loop over drie afstanden werd voorafgegaan door een kidsrun. En hoewel er vooral recreatieve lopers startten werd er ook fel gestreden om de eerste plaatsen.

 

De route van tien kilometer ging over het twee jaar geleden geopende fietspad langs de Zwette naar Easterwierrum. Mantgumer Roelof Oostra wilde zijn thuiswedstrijd graag winnen en nam vanaf het begin de kop met Erik Bouma uit IJlst. Geruime tijd ging het gelijk op, maar op de terugweg naar Mantgum versnelde Erik Bouma op de Hegedyk om met een voorsprong  van een halve minuut te finishen. Bij de dames won Femke Hemstra  uit Weidum de tien kilometer met maar liefst drie minuten voorsprong op Marrit Mulder uit Leeuwarden.

De vijf kilometer was een dubbele ronde om Mantgum over het nieuwe betonpad langs de Mantgumervaart, waar de bloemrijke bermen aan schilderijen van Monet doen denken. Triatlete Charissa Zijlstra uit Lekkum moest door ziekte op zaterdag de triatlon in Stiens laten schieten, maar kon daardoor wel op zondag starten in Mantgum. Ze moest hard werken voor de winst want Samantha Kouwenhoven uit IJlst finishte op slechts acht seconden. Dat was ook het verschil waarmee winnaar Paul Steen uit Damwoude de Sneker Marco van Meerveld achter zich liet.

Op de 2½ kilometer spurtten de broers Jelmer (12) en Hidde van der Weij (10) uit Weidum naar de eindstreep waar Jelmer met één seconde voorsprong aankwam. De Mantgumer zwemster Tessa Quak (12) tenslotte hield de eerste prijs in het eigen dorp door met overmacht de 2½ kilometer bij de dames te winnen.

Rûnom Mantgum verzorgde in juni hardlooplessen op de basisschool en dat resulteerde in een deelname van maar liefst 64 kinderen bij de kidsrun. Voorafgegaan door een levensgrote haas sprinten, renden en huppelden de kinderen van vier tot twaalf jaar over het parcours van 1 kilometer. Met dit feestelijke en vertederende openingsnummer was al na tien minuten duidelijk dat Mantgum dit hardloopevenement nooit meer wil missen.

 

 «« werom

Dit artikel: ôfdrukke   mail troch   [0] Reaksjes   [4] Foto's
Mear foto's

Folgjende krante

 

De folgjende krante komt út op moandei 6 augustus

AGINDA
Gean nei de agina

DIGISKILLE
Foarside argyf
Auto Haaima

Lukkes

Tandarts Wommels

Klein

Van der Velde Mode en Slapen

Accelent

It Dielshs

StudioSmids